25 tipů jak na prvák v Olomouci!

Začátky na nový škole a v novym městě nebývaj jednoduchý. Spoustu věcí člověk objeví až časem, díky starším kamarádům nebo náhodě. Nebo taky třeba až po konci studia, že? Abych vám ten váš začátek na vysoký trochu usnadnila, mám tu pro vás dnes 25 praktickejch tipů! 


Článek je rozdělenej na dvě části - první je pro kohokoliv, kdo studuje na UP, druhá část je věnovaná spíše studentům PřF nebo těm, kteří se tam občas zastavěj. Tipy jsou dost random rozházený, tak si článek nezapomeňte přečíst až do konce. :)

Tak pojďme na to!

✏️ Koleje (aspoň ty v "kampusu" Envelopa) mají sice svoje oficiální názvy, ale nikdo jim neřekne jinak, než: Generálky, Fisherky, Václavky a Šmeralky.

✏️ Peníze, který si na ISIC nahraješ v menze (nebo přes web kredit), nejsou ty samý peníze, za který můžeš tisknout v knihovně/studovně. Ty si musíš dobít vždycky u paní knihovnice. Jsou to ale ty samý peníze, za který si u "kolejbáby" koupíš bagetu nebo minerálku.

✏️ Cesta z nádraží na koleje (Generálky, Fisherky, Václavky, Šmeralky, a 17. listopadu) trvá svižnější chůzí asi 14 minut. Pokud nechceš pořizovat 3měsíční tramvajenku, tahle cesta se dá zvládnout zadarmo i s kufrem.

✏️ Jídlo z menzy si můžeš vzít i do krabičky nebo si ho nechat zavakuovat a nemusíš tím pádem řešit večeři. Z hygienických důvodů ti ho ale nedají do krabičky, kterou si sám/sama přineseš - pouze do jejich, jedna stojí 8 Kč, (popřípadě někdy bývá už zahrnutá v ceně jídla, pokud je to u něj napsaný).

✏️ Nejbližší hospoda u kolejí je Doga, která je... součástí kolejí. :D

✏️ Heslo na wifi síť UPOL najdeš tak, že se přihlásíš na portal.upol.cz -> helpdesk -> wifi. Nepiš ho nikam veřejně, radši řekni spolužákům, kde ho najdou. Nikdo nechce mít připojený náhodný kolemjdoucí, protože se heslo přeposílalo po fb skupinách. Heslo na eduroam si nastavuje každej sám, jak jinak než přes portal.upol.cz

✏️ Zdravení lidí (vyučujících, uklízeček, studijních referentek, pracovníků na kolejích, ...) a milé chování tě dostane dál, než si myslíš.

✏️ Emaily vyučujícím piš jen z oficiálního školního outlookovýho mailu, nikdo neni zvědavej na "pepíček69killer". Nezačínáš "Dobrý den", ale "Vážená paní docentko/vážený pane doktore/..." Tituly vyučujících najdeš ve stagu nebo na webovkách kateder. Vždycky oslovuješ jen nejvyšším titulem. Bacha na to, v mailu nemá každej vyučující vypsaný tituly všechny. Buď slušnej a stručnej.

✏️ Když se ti náhodou někdy dostane do rukou prezenčka (aneb prezenční listina aka dlouhej seznam, kam se studenti podepisujou, aby vyučující věděl, kdo přišel), tak si ji hodinu neprohlížej. Prostě vezmu, podepíšu, přendám vpravo nebo vlevo, popřípadě za/před sebe, pokud sedim na konci řady. Koukám, jakym směrem jde, nepodávám to random kámošovi uprostřed.

✏️ Tramvaj NEdává přednost, ani když stojíš na přechodu. Pokud nestíháš koupit jízdenku v oranžový budce, jde to i u řidiče nebo přes DPMO appku, tu doporučuju. Bez jízdenky budeš o 700 Kč lehčí. :)

✏️ Václavky maj díky udržitelnýmu Palackýmu svoji komunitní zahrádku. Můžeš si tam natrhat zeleninu, bylinky nebo jen tak posedět s kytarou. Měj ale na paměti, že všechno jde slyšet tak do prvních 5 pater Václavek a pokud se budete s kámošema radovat dlouho do noci, učící se/spící studenti to moc neocení. 

✏️ Pokud ještě nemáš, stáhni si UPlikaci. Najdeš tam rozvrh, zkoušky, tvoje předměty a nově taky seznam spolužáků, kteří s tebou na daný předměty chodí.

✏️ Cesta PřF-FF trvá rychlým tempem asi 5-7 minut. Trik je v tom neobcházet půlku Olomouce, ale jít parkem kolem "eSka"/Kozlovny, přes most a skrz schody. Je to taková tajná zkratka, oficiálně ji najdete pod názvem "Jakubský výpad" a brány jsou otevřený cca od 7.00-19.00 v pracovní dny, víkendy z hlavy nevim. Michalský výpad tě zase hodí z parku ke kostelu sv. Michala.

✏️ HOrní náměstí má na sobě HOdiny aneb orloj. (Nemáš zač, právě jsem tě ušetřila pěti let trápení se tím, jak si to zapamatovat. :D)

✏️ Pokud se chcete s někým vybavovat, sedněte si na chodbu. Pokud se chcete učit a občas něco potichu prohodit, jděte do studovny. No a pokud vás to sere a potřebujete absolutní ticho, je pro vás to pravý místo knihovna. :)

✏️ Těsně před zavíračkou bufetu (FreshUp) bývají někdy nějaký věci zlevněný, což se hodí. Pokud teda zbydou...

✏️ TA Olomouc.

✏️ Pokud se stane, že ti něco ujede, je velká šance, že na daný místo doběhneš. Olomouc se sice tváří jako velký město, ale na většinu míst dojdeš za pár minut, maximálně do hodiny.

✏️ Vyptej si ve FreshUpu kartičku na kafe, 9+1 zdarma. Bude se hodit, i když si myslíš, že je to zbytečný a že tolik kafe určitě pít nebudeš. (Pokud ji teda pořád ještě letos dávaj.)

✏️ Nejvíc profláklej bar je Vertigo, kam bych bez kámošů v životě nevkročila. Najdeš ho pod Konviktem, pro mě má takovej Berlínskej vibe, netuším proč. Kolem Ponorky najdeš nejvíc opilců a divnolidí, u zbytku barů/hospod záleží na preferenci. Vždycky si checkni otevírací dobu, spousta barů zavírá už kolem 22-24.

Pro PřF: 
✏️ Stěny fakulty a volnýho prostoru se stolečky kolem hlavního skleněnýho schodiště jsou vlastně desítky volnejch skříněk, kam si můžeš hodit kabát nebo batoh. Klíče se pujčují na recepci na ISIC. Pokud nebydlíš blízko fakulty, tenhle tip ocení hlavně tvoje záda. Nemaj zač. :)

✏️ Stejně, jako měl Harry Potter tajnej vchod pod Chloupkem ve třetím patře, je i naše třetí patro kouzelný. Pokud se chceš dostat do laboratoře anorganiky nebo laboratorní techniky, musíš projít v přízemí dveřma u bufetu/FreshUpu, projít celou přízemní chodbu, pár metrů před koncem chodby odbočit k výtahu vlevo a vyjet do třetího patra. Nebo vem schody, ale jen ty u zadního výtahu. Přes zamčený dveře, ke kterým přijdeš, vás pustí vyučující pár minut před začátkem výuky. Když přijdeš pozdě, buď domluvenej se spolužákem nebo zvoň na vyučujícího. V žádným případě nechoď přes hlavní skleněný schodiště, dostaneš dřív nebo později vyhubováno jinou katedrou. :D

✏️ Mikrovlnka v přízemí PřF u FreshUpu je přístupná studentům, můžeš si tam ohřát třeba oběd v krabičce. Stejně tak je jedna v hlavní menze vzadu. :)

✏️ Do Holice se dostaneš autobusem č. 13 nebo 22 ze zastávek Envelopa nebo Tržnice. Vystoupit chceš na zastávce "Šlechtitelů", která je přímo před areálem. Budovy Holice ve stagu najdeš pod zkratkou "SE". Vchod do katedry ornitologie najdeš tak, že si stoupneš před schody do hlavní menzy, otočíš se o 180° a uvidíš červenou budovu, to je ona. Ve stagu najdeš učebny pod zkratkou "LS".
ÚMTM (Ústav molekulární a translační medicíny) je budova za Lékařskou fakultou. Doporučuju vzít tramvaj č. 4 na zastávku "Výstaviště Flora". Když tě po vystoupení nesejme auto (vcházíš přímo do silnice), přežiješ cestu do kopce k fakultě a zvládneš obejít novou budovu LF a najít tajný schody k červený budově, máš skoro vyhráno - v téhle budově se vede evidence těch, kdo vstupují a odchází z budovy.

✏️ Studovna, stejně tak jako budova PřF, se uzavírá ve 21.00, knihovna dřív.


A to by bylo pro dnešek všechno. Doufám, že jsou tipy užitečný!
Pokud máte nějakej další, budu ráda, když se o něj podělíte v komentářích. :) 

Hodně síly do novýho semestru!

Komentáře