JAK SE UČIT V LÉTĚ? 🌞

Jak se učit v létě? "Přece tak, jak se učíš vždycky, ne?"


Tak jo, všichni chytrolíni, kteří by pochybovali o praktičnosti tohohle článku, byli právě memečkem odrovnáni, a my, kterým ještě nějaká ta zkouška na léto zbyla, se můžem vrhnout na tipy, který by nám s tím letním učením mohly trochu pomoct.


Na začátek bych ráda zmínila, proč tenhle článek píšu a proč se vůbec bavit o učení se v létě.
Je to tak moc jiný, než učení se přes rok?

Myslim si, že jo. Podle mě je léto hodně specifický období, kdy se některý věci projevujou víc než jiný, a maj následně dopad na naše tělo - jak psychicky, tak i fyzicky. A který to jsou? To si hned řekneme.


Osobně se mi přes léto učí hůř, a to hlavně kvůli třem věcem:

1)  Je vedro.

2) "Nic nemusim." (Nemám žádnej pevnej týdenní rozvrh.)

3)  Všichni kolem se chtěj pochválit tim, na jakou dovču se vydali.

Můžete mít určitě stejný důvody, ale třeba vám letní učení "vadí" ještě kvůli něčemu jinýmu. Zkuste se teď zamyslet - proč se vám v létě učí hůř? (Jasně, může se vám v létě učit líp, ale jelikož jste klikli na tenhle článek, tak si to nemyslim :D) Co jsou ty největší faktory, který vás v létě ovlivňujou? Vypište si je na papír a pojďme si říct, co s nima můžem dělat.


JE VEDRO.
Troufám si říct, že tenhle bod máme na seznamu všichni. Důležitý je si uvědomit, co to vedro dělá s naším tělem. Teď si dáme malý biologický okýnko - všechny fyziologický procesy v našem těle totiž probíhají nejefektivněji za určitý teploty. Abychom tuhle teplotu udrželi, máme na to různý mechanismy. V zimě si tak dáme o jedny teplý ponožky víc, v létě se pak ochlazuje naše tělo pocením. Když vypotíme vody a solí hodně (a nedoplňujeme je), může se stát, že budeme dehydratovaní, tedy budeme mít i méně krve. To může způsobit nízký tlak, při kterém se nám točí hlava, jsme ospalí nebo dokonce omdlíváme. A takovej stav, jak je nám asi všem jasný, neni pro učení ideální.


Co teda pro svoje tělo můžu v létě udělat?

👉 Hlídat si příjem tekutin, je to opravdu důležitý.

👉 Zevaluovat svůj denní učící rozvrh - sama se snažím přes léto učit buď brzo ráno, kdy je ještě venku příjemně nebo naopak až k večeru, když už sluníčko tolik nepálí, i když se v zimě učím hlavně odpoledne. Kolem oběda to teď prostě nejde a nesnažím se tam učení nacpat na sílu.

👉 Učíte se ve svym pokoji? A mohla bych ho vidět? Možná bude potřeba změnit i místo, kde se učíte. Sama mám pokoj hned pod střechou se šikminou a řeknu vám, že v létě je tady o pár stupňů více, než v průměrný sauně a učit se tady je jako procházet peklem v zimní bundě.

👉 Ochlazovat se. Nebojte se dát si rychlou sprchu navíc nebo skočit do bazénu. Skvělý jsou taky procházky v lese, kde jste ve stínu (nevýhoda jsou snad jen naši zvířecí kamarádi - od komárů po medvědy :D). Na druhou stranu pozor na klimatizace a moc studenýho, ať se ještě nenachladíte.

👉 Nevyčerpávat se. Nechodim běhat v pravý poledne, ani tehdy neseču zahradu. Snažim se přes největší horko nedělat moc vyčerpávající úkoly (jak fyzicky tak mentálně). Třeba si zahraju na klavír, pustím film nebo vytřu prach. Prostě mám ten den přes léto trochu jinak poskládanej. Nebojte se přizpůsobit počasí místo toho, abyste s ním bojovali.


NIC NEMUSIM.
Nemít rozvrh je velmi osvobozující - dokud se vám celej den nezačne sypat jako domeček z karet. Někteří lidi (ano, já taky, dobrý den 🙋‍♀️) prostě potřebujou strukturu, kterou mi ideálně vytvoří někdo jinej, protože se nerada spolíhám jen na svoji vůli. Jak si můžu v takový situaci pomoct?


👉 Pokud to jde, "převzít rozvrh" pracujících rodičů/partnera/partnerky nebo kamarádů - když je Lojza od 8 do 2 v práci, budu se učit od 8 do 2. Když pak všichni přijdou z práce, nebudete se cítit špatně, že s nimi nemůžete trávit čas, protože se musíte učit. Stejnou službu vám taky může udělat brigáda, kam musíte chodit pravidelně.

👉 Učit se s kamarády, obklopit se lidma, co to mají podobně.

👉 Vytvořit si novou rutinu. Nemusíte mít poskládaný dny od rána do večera během celýho týdne (budeme k sobě upřímný a uvědomíme, si, že nejsme roboti), ale např. stanovit si, že po probuzení a ranní rutině se jako první věc budu vždy 2 hodiny učit. Až pak se rozhodnu, co chci dělat dál nebo zda budu pokračovat v učení.

👉 Beru to jako trénink vůle. Když chce člověk podnikat nebo nemá úplně pevnou pracovní dobu, chce to občas hodně (sebe)zapření a vůle, abychom nesklouzli k tomu, že celej den jen koukáme na tiktoky. Jasně, odpočívám víc, než když mám rozvrh ve škole, ale zároveň vím, že pokud nebudu 3 měsíce dělat vůbec nic, pak přijde na začátku semestru v září docela velká facka.

👉 Snažim se učení prokládat aktivitama, který dělat chci. Využívám toho, že nemusím stát 4 hodiny na cviku v labu. Mám čas jít na hodinu ven, můžu mezi učením hrát na klavír, protože ho mám doma. Můžu se učit nahlas - což jde na koleji těžko. Snažim se prostě naplno využít všechny výhody, který tohle může mít a eliminovat tím ty negativa.


DOVOLENÝ.
Nikomu to neberu - chápu, že se chce každej pochválit tím, kam jede a co zažívá. Osobně jsem toho názoru, že to, co na instagramu (a na jiných soc. sítích) sledujeme, je naše rozhodnutí a když to na nás nepůsobí dobře, neni řešením psát komentáře plný hejtu, ale prostě ty lidi přestat sledovat a vůbec si tím nezas*rat hlavu. 


👉 Přestat sledovat účty, který mi nedělaj dobře.

👉 Mutnout si stories nebo příspěvky účtů, který mi nedělají dobře.

👉 Odinstalovat instagram úplně. Chce to koule a možná zjistíte, že jste na něm závislejší, než jste si mysleli, nicméně nic moc vám neuteče. Jde taky nastavit denní limit nebo si zapnout upozornění jen u lidí, který jsou vám fakt blízký.

👉 Naplánovat si i svoje výlety a dovolený - s rodinou, kamarády, partnerem/partnerkou,... Nezapomínat na sebe a nemyslet si, že je to něco, co přes prázdniny opravdu nemůžeme. Jedno výletový odpoledne může udělat v produktivitě divy. :)

👉 Snažím se učení nebrat jako nutný (a nudný) zlo. Hledám témata a kapitoly, který mě baví a těma se snažím začít, abych měla z učení radost. Taky si to dělám co nejhezčí - chodím se učit ven na houpačku, udělám si k tomu ledový kafe, vezmu si zmrzlinu nebo ovoce apod.


A co dalšího vám během letního učení pomáhá? Budu moc ráda, když se podělíte tady v komentářích nebo na instagramu! Ode mě je to pro dnešek všechno a vzhůru do učení! Mějte krásný léto a hodně štěstí u zbývajících studijních povinností! <3

Komentáře