NA CO SE MI NA VÝŠCE ZVYKALO NEJHŮŘ? ANEB NÁROČNÝ VĚCI, O KTEREJCH SE NEMLUVÍ


O tom, že je na výšce náročný zkouškový nebo sestavit si rozvrh tak, aby se vám při patnácti předmětech nic nekrylo, píše a mluví kde kdo. V dnešním článku bych se s váma ale chtěla pobavit o věcech, který se netýkaj přímo učiva, přesto jsou s výškou spojený. Věci, s jejichž náročností jsem nepočítala a překvapilo mě, jakej efekt na moje každodenní fungování maj.

Tak jdeme na to!

1. DLOUHÝ PŘEDNÁŠKY
Na střední škole trvala vyučovací hodina 45 minut. 90minutový "dvouhodinovky" bez přestávky byly tehdy pěknej záhul a většinou jsme ke konci už vůbec nedávali pozor. Po příchodu na výšku jsem zjistila, že 45 minut netrvá skoro nic. 90 minut, 2,5 hodiny, některý mňamky byly i delší. Udržet tolik hodin pozornost je náročný i pro normálního člověka, ne tak pro ty, kterejm v mozku běhaj myšlenky rychlejc, než videa na tiktoku.
V tom lepším případě jsou vyučující uvědomělí a je jim jasný, že tak dlouho pozornost lidí neudržej, a daj v půlce přestávku, někdy i dvě. (Díky, za takový lidi!)
Někdy se ale bohužel stane, že je přestávka v nedohlednu a vy potřebujete neusnout, protože jinak bylo ranní vstávání na přednášku zbytečný.

Jak teda udržet pozornost při dlouhých přednáškách?
🤓 Sedět v prvních lavicích. Já vim, je to strašně trapný. :) Přestane to bejt trapný až v tu chvíli, kdy si uvědomíte, že v posledních řadách přednáškový místnosti lidi jen spí, jsou na mobilu nebo si povídaj tak nahlas, že neslyšíte přednášejícího. To pak máte z přednášky úplný hov kulový a dojde vám, že kdybyste místo toho spali doma v posteli nebo si šli zacvičit, uděláte líp. V zadních lavicích sedávaj lidi, co na tu přednášku ani nechtěli, jen jim asi bylo trapný zůstat doma nebo se chtěj schovat. (Nevim teda před čím, but ok.) Pokud chcete udržet pozornost, sedněte si prostě dopředu. Navíc si myslim, že to každýho vyučujícího maximálně potěší, takže win-win. 
🤓 Dávat pozor, přemýšlet nad učivem nebo si psát výpisky/dopisovat do ppt. To je přelomovej tip, že? :D Ale je pravdivej. Potřebujete svůj mozek něčím zaměstnat, jinak neni ke spánku opravdu daleko. A myslim, že je výhodnější ho zaměstnat přemýšlením nad učivem, který je vám v tu chvíli akorát vysvětlováno, než tím, co budete dneska vařit. Ideální je mít probíranej materiál už dopředu staženej v pc.
🤓 Pít. Teď myslim kafe nebo vodu, ne že si tam přinesete vodku s džusem. Když se vám bude zdát, že usínáte, prostě si vytáhněte lahev s vodou a pořádně se napijte.
🤓 Jíst. Třeba rozinky, sušený ovoce, tyčinku nebo ucucávat z takový tý malý kapsičky třeba vanilkovej protein nebo přesnídávku. Probere vás to, dodá vám to energii a mnohdy i cukr, kterej mozek potřebuje. Pokud chcete jíst něco, co má šustivej obal, tak si to prosim rozbalte předem, nikdo na to neni v půlce přednášky zvědavej. :) Stejně tak nikdo neni zvědavej na chroupání mrkve, ořechů nebo vůni tuňáka/kozího sýra uprostřed povídání o progymnospermophytech. Myslete na to.
🤓 Čůrat. Nemyslim teď v učebně, jo? :D Aby nedošlo k mýlce. Prostě se projděte na wc, protáhněte se, ulevte svýmu močáku a jste ready na další poslouchání.
🤓 Udělejte si přestávku. Běžte si vyjít jedno patro schodů, na wc, do bufetu pro kafe, protáhněte se, udělejte 5 dřepů. Dejte si na chodbě sluchátka a pusťte si na 2 minuty svoji oblíbenou písničku, která vás probere. Pokud vám přestávku neudělá vyučující a cítíte, že ji potřebujete, udělejte si ji sami. Je lepší ztratit 3 minuty na chodbě přestávkou, než pak nedávat pozor poslední hodinu přednášky.

2. ÚNAVA Z CESTOVÁNÍ
Na začátku prváku jsem si představovala, jak bude každá moje jízda vlakem děsně produktivní. Pak jsem zjistila, že pracovat nebo se učit ve vlaku, když vás asi 30 stojí v uličce, kolem řvou malý děcka a půlka lidí neví, co je to deodorant, je fakt těžký. Taky jsem vypozorovala, že mě vždycky skolí i samotná cesta a jsem potom půlku dne rozbitá. Když má tohle člověk absolvovat 2x do týdne, někde se to projeví.

Co s tím?
🚂 Kupujte si místenky. Pokud jezdíte ČD, můžete si ji při koupi jízdenky v appce (můj vlak) přidat ZDARMA. U zbytku vlaků/dopravců jsou místenky mnohdy povinný. Máte zaručený, že nebudete muset x hodin stát nebo nervózně čekat, jestli vás někdo nevyhodí. Na hlavních spojích do a ze školy (pátek a neděle večer/odpoledne) si jinak ani neškrtnete.
🚂 Neplánujte si do vlaku žádnou práci. Pokud se budete po cestě nudit, v kupéčku bude klid a budete mít chuť něco udělat, berte to jako plus. Pokud si něco naplánujete a pak se náhodně potkáte s někým známým, akorát vás to nasere.
🚂 Plánujte svoje cesty. Snažim se vždycky vyhlídnout spoje, kdy pojede míň lidí (pátky odpoledne a nedělní večery budou teď narvaný). Pokud mám školu až od pondělního odpoledne, jezdim radši v pondělí ráno, než v neděli večer. Na druhou stranu - pokud si mám vybrat, zda pojedu domů ještě ten večer po skončení školy nebo druhej den ráno, tak radši jedu ještě ten den, abych pak od rána mohla fungovat na jinym místě. Zamyslete se nad tím, jestli vás víc unavuje ranní, odpolední nebo večerní cestování, kterej den a čas vám sedí nejvíc a jestli v ten den maximálně vybalíte kufr nebo máte energie na rozdávání.
🚂 Pamatujte na to, že i když ve vlaku spíte nebo posloucháte písničky, je to pořád dobře využitej čas. Taky je v pohodě, když v danej den zvládnete "jen" přesun vlakem. Někteří z nás jezdí totiž i 6 hodin a není potřeba si v ten den dát ještě návštěvu zubaře nebo dopsání bakalářky.
🚂 Snažte se minimalizovat přesuny. Jet domů jednou za 14 dní nebo měsíc, co nejmíň přestupovat apod. Ušetříte jak penízky, tak i svoje nervy a energii.

3. ZODPOVĚDNOST
Skoro žádnej předmět mě na gymplu nebavil. Zeměpisy, dějepisy a občanky jsem protrpěla, u jinejch předmětů to nebylo o moc lepší. Vždycky jsem se těšila domů, až budu moct dělat věci, který mě skutečně baví. No a tenhle "mindset" se mě bohužel držel i na vysoký. Jít si to tam odsedět a honem honem po škole dělat milion jinejch zajímavějších věcí. Nedošla mi ale jedna důležitá věc. Vysoká totiž neni střední. Vybrala jsem si specifickej obor se specifickym zaměřením, kterej mě má připravit na práci. Takže je potřeba se podle toho chovat a těm věcem, který poslouchám ve škole, se věnovat i když vyjdu z přednáškový místnosti.

Co mi může pomoct?
🧠 Uvědomte si, že vysoká škola a příprava do ní by měla zabírat velkou část vašeho dne. Je to vlastně vaše příprava na budoucí povolání. Takže je potřeba tomu dávat stejnou důležitost a disciplínu, jako kdybyste do tý práce už chodili. Jasně, vždycky se na to může člověk vykašlat a pracovat někam jinam. Když ji ale člověk studuje, je dobrý se na ni soustředit.
🧠 Musíte bejt sami svůj rodič. Nikdo vás nebude nutit, nikdo vás nebude pobízet, motivovat ani vám nic připomínat. Stejně jako vás doteď nutili rodiče si čistit zuby a jíst zeleninu, teď je čas, abyste se do věcí, který vás tak uplně nebaví, dokopali sami.
🧠 "Líná huba, holý neštěstí." Ono je to pravda. Na vysoký je potřeba se ptát, zjišťovat si věci předem a nebát se toho, protože pokud něco propásnete, je to vaše vina a nikoho to nezajímá. Mám se ubytovat na koleje, aha, dobře, co k tomu potřebuju? ISIC kartu, dobře, mám o ni zažádáno? Mám ji ve výrobě, kdy si ji musim vyzvednout? Je potřeba trošku víc plánovat, počítat s tim, že bude někde zavřeno, že něco musíte zařídit předem apod.

4. SAMOTA
Na střední jsme byli 4 roky spolu. Stejný tváře, stejná třída, stejnej třídní učitel. Vždycky kolem vás někdo čučel, i když jste si zrovna nepovídali. Hluk o přestávkách, společný cesty do bufetu. Na vysoký nic z toho neni. Taháte se z učebny do učebny, někdy i z budovy do budovy. Spolužáky sice nějaký máte, ale ze začátku trvá, než si najdete někoho k sobě. A až si ty vyvolený najdete, nepovede se vám rozvrh a stejně budete chodit na cvika sami. Prožívá to spousta z nás a není to nic, za co by se měl člověk stydět.

Co s tím můžu dělat?
👐 Pokud se na vysoký cítíte sami, uvědomte si, že s váma není nic špatně. Cítí se tak hodně lidí. Je to náročný období.
👐 Využijte to ve svůj prospěch. Můžete si sednout, kam chcete. Můžete vstřebávat informace od vyučujícího, aniž by vás něco lákalo se bavit o tom hezkým klukovi nebo o tom, co jste dělali o víkendu.
👐 Skvělý je taky volat častěji domů nebo využít face-time s kamarády, které máte mimo město a udržovat kontakt.
👐 Nemusíte se kamarádit jenom se spolužáky. Chodíte se každej čtvrtek učit do studovny a naproti u stolu se každej čtvrtek učí cizí slečna? Pár týdnů se budete míjet, pak se pozdravíte pokývnutím hlavy a za nějakou dobu už spolu kecáte u automatu na kafe. Občas pomůže znát i lidi na stejný fakultě nebo ve stejnym městě, nemusí to být úplně člověk z oboru.
👐 Kamarádi mimo školu. Pokud máte čas chodit do práce, můžete poznat skvělý lidi i tam. Třeba vás baví keramika a každou středu chcete navštěvovat kurz. Není nic snazšího než oslovit někoho tam.
👐 Spolubydlící. Pokud to jde, je super se kamarádit i s nimi, zasmát se, zeptat se, jakej měli den. Zajít na chvíli na kafe nebo do kina. 


Díky za přečtení tohohle článku! To by bylo pro dnešek všechno. Je něco, co přišlo složitýho vám, a nikdo vás předem nevaroval?

Komentáře