2024 GOAL SETTING, VISION BOARD A PLÁNOVÁNÍ... JAK NA TO?

Konec roku 2023 se rychle blíží a kolem nás všichni influenceři postujou content s nastavováním cílů, děláním "vision boards" a reflexí letošního roku. Je vůbec dobrý tohle všechno dělat? Proč si nastavovat cíle? K čemu vlastně je vision board a jak na ni? To všechno si povíme v dnešním článku.


Na začátek by bylo dobrý si odpovědět na jednu důležitou otázku:

"A KOMU TIM PROSPĚJETE?" ANEB PROČ SI VLASTNĚ VŮBEC NASTAVOVAT CÍLE?


"Když nevim, kam jdu, nikdy tam nedojdu."
Je to trochu kýčovitej citát, to uznávám, nicméně je dost výstižnej. Koho by přece jen tahle věta cca z roku 2015 nepřesvědčila v jeho rozhodnutí si nastavit cíle, může se spolehnout na to, že velká část plánování, nastavování cílů a reflexe je postavená na výzkumu zejména psychologů.

Tenhle výzkum například říká, že je nastavování cílů spojený s vyšší motivací, sebevědomím, nezávislostí nebo úspěchem. Emily Van Sonnenberg při práci se studenty zjistila, že ti, kteří si zaznamenávali denní cíle a úkoly, byli více produktivní, méně znudění a byli se sebou více spokojení ve srovnání s ostatními. Vzhledem k tomu, že čtete tenhle článek na mým blogu, tak vás určitě zajímá i dopad na studium. Matthewsův výzkum ukázal, že studenti, kteří si naplánovali jasné cíle s dílčími kroky, které je k nim dovedou a pravidelně si s kamarádem tuto cestu reflektovali, dosáhli výrazně více cílů, než ostatní účastníci studie. A to by vás už přesvědčit mohlo.

Před tím, než si řekneme něco o nejčastějších chybách při plánování a zbytku článku, bych vám ráda ukázala malý překvapení, který jsem připravila! Tím je worksheet, který slouží k reflexi uplynulého roku a plánování roku nadcházejícího. Stáhnete jej tady.


Tak, materiály máme rozdaný, jdeme si vysvětlit, jak to s tím plánováním a nastavováním cílů funguje.

"U MĚ TO NEFUNGUJE." ... A NASTAVIL/A SIS CÍLE SPRÁVNĚ? ANEB NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI NASTAVOVÁNÍ CÍLŮ

Kdo by to byl řekl, že existuje "správná" a "špatná" cesta k nastavování cílů. Uznávám, že jsou bohužel i případy, kdy všechno nastavíte správně a že i když se snažíte jak se snažíte, k cíli nedojdete. Mnohem pravděpodobnější a častější jsou však případy, kdy jsou cíle nastavený špatně. 

Proč to minule nemuselo vyjít?
         Cíle nebyly jasné (všichni, co někdy naplánovali "začnu hubnout" si dají 5 dřepů).
         Nevedla k nim žádná cesta, žádný plán ani dílčí kroky.
         Cíle nebyly "vaše", ale byly založené na mínění ostatních.
         Špatný úhel pohledu. Věci se nedělaj samy.

JAK TEDY NA TO?

Pojďme si každý z výše zmíněných bodů rozebrat a říct si, jak bychom dané věci mohli udělat lépe.

Jak nastavit jasnej cíl?
Pokud se pohybujete v prostředí, kde se (hlavně pracovní) cíle nastavujou často, objevíte, že existuje spousta metod a pouček, podle kterých je dobrý cíle formulovat. My si dnes zmíníme 3 z nich:

SMART METODA nám říká, že by cíle měly být:
Specific/specifické (Co? Na jakou konkrétní věc se chci zaměřit?)
Measurable/měřitelné (Kolik?)
Achievable/dosažitelné (Je cíl zaměřený individuálně? Je reálný, a přesto výzva?)
Realistic/realistické (Je cíl praktický? Dokážu se přizpůsobit v reálném každodenním životě tak, abych byla cíli blíž?)
Time-bound/časově ohraničený (Kdy mám cíle dosáhnout? Jaké je konkrétní datum?)

Existuje i rozšíření, neboli SMARTER GOALS:
Evaluative,ethical/etické (Je cíl spojen s mými hodnotami a neporušuji žádný zákaz?)
Rewarding/odměňující (Je splnění tohoto cíle spojeno s pocitem naplnění a s radostí?)

Další metodou je tzv. ABC METODA, neboli:
Achievable/dosažitelné (Je cíl dosažitelný?)
Believable/uvěřitelné (Mám znalosti či dovednosti potřebné k dosažení cíle?)
Committed/zavazující (Je to opravdu to, čemu věřím a co si přeji? Je to MŮJ cíl?)

Pokud by někdo například potřeboval nastavit cíle pro nějaký tým, skupinu lidí či kolektiv (nebo ho tahle problematika jen zajímá), doporučuju tenhle článek, který obsahuje mnohem více metod nastavování cílů.

Pro nás na novej rok si však stačí uvědomit, že:
- Je potřeba, aby cíle byly co nejspecifičtější.
- Musíme cíle nastavit tak, aby byly dosažitelné a měnili jsme naše chování postupně. 
- Důležitý je mít nějaký ukazatele, díky kterým budeme vědět, jak na tom průběžně jsme.

Co když chybí cesta? Aneb WHY-HOW-WHAT.
Kdysi jsem u jedný blogerky četla "naporcuj krocana" ve smyslu rozpočítání učiva na dny zkouškovýho. Podobná taktika platí i tady. Velkou vizi je potřeba rozkouskovat na dílčí cíle a k těm potom správně nastavit aktivity, který jdou dělat opakovaně a který by nás měly k cíli dovést.

WHY - Proč danou věc dělám? Co mě pohání, jaké pocity? Co je vysněný výsledek?
HOW - Jaké oblasti mého života můžu upravit, abych se k cíli dostal/a? Co jsou mé milníky?
WHAT - Co můžu každý den udělat pro to, abych byl/a cíli blíž? Jaké jednoduché aktivity mě dovedou k cíli?

Všimněte si, že nejdeme od "co budu dělat" po "kam mě to dovede", ale jdeme opačně, zevnitř. Nejdůležitější je totiž si primárně uvědomit pohnutky a pocity, který v sobě mám a co mi říkaj. Až potom, co vim svoje PROČ, můžu plánovat svoje JAK.

Co myslíš tím, že cíl neni "můj"?
Myslim tim to, kdy si nastavujeme, jaký cíle BYCH MĚL/A MÍT místo toho jaký cíle CHCI. "Tak jasně, že si tam hodim, abych zhubla/zhubnul - jako každej rok." "No, měl/a bych se učit pravidelně." a podobný prázdný fráze. Proč si nastavovat něco, co vlastně nechcete? To je přece úplně proti zdravýmu rozumu. Tyhle věci nám říká okolí. Ale jsou to opravdu věci, který chceme, když nás zatím nic nedonutilo s nimi začít? Osobně si myslím, že věci nejsou o tom, že chcete zhubnout, ale že chcete být zdraví a stát se člověkem, kterej se cítí dobře ve svym těle. Nechcete se cítit hloupě. Chcete být tím, kdo zná odpovědi. Nechcete se cítit pozadu. Je to o tom, co chcete nebo nechcete cítit. Zkuste se proto letos zaměřit místo na určitý výsledky či situace na POCITY, který ve vás má splnění cíle vyvolat.
Jakým člověkem byste se chtěli stát?

Špatnej úhel pohledu. Věci se fakt nedělaj samy?
Nedělaj. Nastavení cílů v psychologii odkazuje k úspěšnému plánu akcí, který si sestavujeme. Čtete správně. PLÁN AKCÍ. Když si tedy sestavujeme cíle, vytváříme plán změn, na které se chceme zaměřit, to je důležité si uvědomit. Proto je dobrý hned neobracet o 180° a soustředit se na nové věci postupně, ideálně je nabalovat na už zažité zvyky a návyky. Věty typu "pokud chcete mít něco, co jste nikdy neměli, musíte udělat něco, co jste nikdy neudělali" jsou sice v podání motivačních insta videí dost cringe, ale je v nich kousek pravdy. Plánováním cílů si vlastně sepisujete změny, které chcete, aby se ve vašem životě udály. A k tomu je potřeba vědomě něco dělat - žádná změna se neděje sama od sebe. Naopak akce vyvolává reakci, že? Každá změna je jen tak těžká, jak jí dovolíte. Proto si teď řekneme, jak si uzpůsobit okolí ve váš prospěch.

JAK MŮŽU SPLNĚNÍ SVÝCH CÍLŮ PODPOŘIT?

Znáte rčení "sejde z očí, sejde z mysli"? Bohužel to neplatí jen pro nešťastné lásky, kvůli kterým se trápíte, ale platí to i pro naše cíle. Málokdo je tak nastavený, že dokáže na to, čeho chce dosáhnout, myslet každý den. Jsou dny, kdy máte spoustu povinností, které s cílem nesouvisí, dny plné stresu, dny, kdy se vám nedaří a podobně. Proto je skvělý si okolí uzpůsobit tak, aby vám cíle připomínalo.

1. Vision board
"Vision board" je vlastně jen nástěnka s obrázky, které námi nastavené cíle reprezentují. (Je tedy vhodné si nejdříve ty cíle nastavit a až potom se vrhat na tvorbu nástěnky. :D)
Kde hledat inspiraci? Dřív byla skvělá síť Tumblr (která se ale za ty roky změnila k nepoznání) a nahradil ji tak trochu Pinterest. Použít ale můžete i galerii telefonu.
Kde nástěnku vytvořit? Někdo obrázky ukládá do telefonu či počítače, tiskne a lepí na papír. Viděla jsem, že někdo si je dokonce vloží do rámu a pověsí na zeď. Pokud radši pracujete digitálně, můžu doporučit Canvu a nebo i Google Slides, pokud máte gmail. Slide pak můžete stáhnout ve formátu .jpg nebo .png a nastavit jako tapetu počítače i telefonu.

2. Vypsat cíle na viditelné místo
Princip je stejnej jako u vision board, jenom se nejedná o obrázky, ale o text. Můžete si třeba vytisknout vámi vypracovaný worksheet, který zmiňuju výš nebo popsat nástěnku, vypsat si cíle do diáře, ... fantazii se meze nekladou.
Pokud cíle chcete mít pořád viditelné, ale vadilo by vám, že by je na nástěnce četli spolubydlící nebo viděl někdo jinej, doporučuju je napsat v jinym jazyce, nebo si vymyslet nějaký symbol, který cíl reprezentuje, ale nespecifikuje. (Třeba doma na nástěnku píšu věci v angličtině a vim, že si to naši určitě překládat nebudou.)

3. Najít si parťáka
Mnohdy máme k cílům větší závazek, když máme "dohled" a oporu. Někoho, s kým můžeme náš pokrok sdílet. To je důvod, proč tak frčí různí koučové nebo třeba trenéři v posilovně. Nemusíte mít ke každému cíli parťáka, ale určitě vám může pomoct kamarád, se kterým chcete jít stejnou cestou.

4. Přizpůsobit okolí
Jsou to sice malinký detaily, ale když se naskládají, může se jednat o velkej pokrok. Chcete pít víc vody? Dejte si sklenici na noční stolek. Chcete se ráno učit? Otevřete učebnici už večer předem. Chcete žít zdravěji? Nakupte potraviny, které jsou za chvíli připravené ke konzumaci, které dobře chutnají a mají dobrý složení. Zamyslete se nad tím, co můžete udělat - ať už doma fyzicky nebo online, na mobilu, aby vás to nakoplo blíž k cíli. Pokud bude okolí bojovat proti vám, je ten boj zbytečně složitej.

To by bylo ode mě pro dnešek (a taky vlastně pro letošek) všechno. Doufám, že se vám plánování a nastavování cílů na rok 2024 bude dělat lehce, a že si pak následně dané plány a cíle taky splníte. Přeju všem hodně síly, lásky a studijních úspěchů. Díky, že tu se mnou pořád jste a že sledujete moji cestu. Budu se na vás těšit i v roce 2024!

Komentáře